Piektdiena, 26.04.2024.
KOVALS PAR SASNIEGTO REZULTĀTU Atpakaļ ...
z/a BNS

PEKINA, AUG 23, BNS - Sudraba medaļu Latvijai sestdien olimpiskajās spēlēs guvušais šķēpmetējs Ainārs Kovals finālsacensībās Pekinā centies sasniegt tādu rezultātu, kas viņam iepriekš bijis pa spēkam treniņos.

Sarunā ar žurnālistiem Kovals teica, ka šķēpu tālāk par 86 metriem viņam jau iepriekš ir izdevies raidīt treniņos, taču ne sacensībās. "Mērķis bija izdarīt to, ko daru treniņos," viņš teica.

Uz aģentūras BNS jautājumu, ko viņš domājis pirms pēdējā izšķirošā sestā metiena, Kovals teica: "Iekšēji es sevi uzvilku tā, ka zosene noskrēja, ka es varu, treniņos metu tālu, bronzas medaļa ir 83 metri. Es varu. Ar tādu domu arī izgāju. Izdevās. Forši."

"Es solīju, ka noārdīšos finālā! Lūdzu," sacīja žurnālistiem Kovals, kurš pēc kvalifikācijas sacensībām iepriekš solīja, ka ir spējīgs mest tālāk.

Sportists arī atzina, ka visu sezonu treniņos rezultāti bijuši 85 metru robežās, savukārt kā sacensības, šķēps tik tālu nelidojis. "Es joprojām nezinu, kas bija.. Ja kāds man pateiktu, būšu pateicību parādā.. Iedomājieties, kas notiek treniņos un kas man notiek visu šo sezonu. Kā es mocījos!" viņš klāstīja.

"Daudzi cilvēki mani aiz muguras aprunāja tādēļ.. Pirms spēlēm izskanēja pat vārdi, ka Kovalam maksimums ir fināls.. Nedaudz tā likās negodīgi.. Šādam rezultātam biju gatavs, bet vietai, nezinu gan.. Šķita, ka ar šo rezultātu arī nepietiks," turpināja nogurušais, bet smaidošais Kovals.

Pēc viņa vārdiem, savu lomu panākumā nospēlējis arī fakts, ka karstums netraucē. "Aklimatizācijas bedri pats neizjutu, bet redzēju, kā tas pats soms liek sev ledu klāt.. kā sviedri nāk āra.. kā viņš mokās.. Man bija pilnīgi normāli, man likās vēss, jaciņu pat vajadzēja. Es biju pieradis pie karstuma siltuma. Man bija ideāli laika apstākļi," vēstīja olimpietis.

Sajūtas, ka Pekinā izdosies sasniegt labu rezultātu, radušās līdz ar pirmajiem metieniem. "Šodien iesildoties, jūtu, viss kārtībā.. Pie sevis klusībā domāju, kaut, nu nesāktos.. Un ar pirmo fināla metienu bija skaidrs, kaut kas būs," piedzīvotajā dalījās Kovals.

"Katru metienu gāju uz maksimumu, šoreiz sanāca ar pēdējo," turpināja Kovals.

Savukārt, runājot par Norvēģijas sportista uzvaru, Kovals teica: "Cīnīties ar viņu, protams, var.. Nu, viņš ir tikai cilvēks.. Atzīšos, treniņos gan tik tālu man nav lidojis.. Tomēr šis starts pierāda, ka viss ir iespējams".

Jau ziņots, ka sudraba medaļu Kovals nodrošināja pēdējā mēģinājumā ar 86,64 metrus tālu metienu. Kovala līdzšinējais personiskais rekords bija 85,95 metri.

Par olimpisko čempionu kļuva norvēģis Andreass Torkildsens ar rezultātu 90,57 metri. Bronzas medaļnieku somu Tero Pitkameki Kovals apsteidza par 48 centimetriem. Par Latvijas šķēpmetēju komandas līderi uzskatītais Vadims Vasiļevskis ar 81,32 metru tālu metienu neiekļuva astoņu spēcīgāko finālistu skaitā un guva 9.vietu.

Vasiļevskis izskatījās ļoti vīlies un pēc sacensībām ar žurnālistiem nerunāja. Kā BNS pastāstīja Latvijas olimpiskās delegācijas preses sekretāre Marita Vilciņa, tad iepriekšējā dienā Vasiļevskis apaukstējies, tādēļ startējis nevesels.