Piektdiena, 19.04.2024.
LATVIJA KOPĒJĀ OLIMPISKAJĀ MEDAĻU BILANCĒ 45.VIETĀ Atpakaļ ...
Ilze Āķe-Vīksne
Foto:Ilmārs Znotiņš24.augustā Pekinā svinīgi noslēdzās XXIX vasaras olimpiskās spēles.

Noslēguma ceremonija Pekinas Nacionālajā stadionā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge izteicās, ka "šīs bija tiešām īpašas [olimpiskās] spēles".

"Ir piedzimušas jaunas zvaigznes, bet zvaigznes no iepriekšējām spēlēm mūs atkal pārsteidza. Mēs dalījām viņu priekus un asaras un mēs apbrīnojām viņu prasmes. Ilgstoši atcerēsimies sasniegumus, kuriem bija liecinieki šeit," izteicās Roge, uzsverot, ka "pasaule daudz iemācījās par Ķīnu un Ķīna daudz iemācījās par pasauli".

"Un nu, saskaņā ar tradīciju, paziņoju XXIX olimpiskās spēles par slēgtām un aicinu visus pēc četriem gadiem uz tikšanos Londonā, lai svinētu XXX vasaras olimpiskās spēles," teica Roge.

Pēc tam Olimpiskais karogs tika nodots Londonas mēram Borisam Džonsonam.

Jau ziņots, ka Latvijas karogu Olimpiādes noslēguma ceremonijā nesa olimpiskais čempions Māris Štrombergs, kurš triumfēja BMX riteņbraukšanā. Vēl no Latvijas sportistiem otro vietu izcīnīja šķēpmetējs Ainārs Kovals, bet bronzas medaļu spēja izcīnīt svarcēlājs Viktors Ščerbatihs.

Vislielāko medaļu skaitu Olimpiādē izcīnījua ASV komanda, bet visvairāk zelta medaļu izcīnīja Ķīnas vienība, līdz ar to arī ieņemot pirmo vietu olimpisko medaļu rangā. ASV komanda kopumā izcīnīja 110 medaļas (36 zelta, 38 sudraba un 36 bronzas), savukārt Ķīna izcīnīja 100 medaļas (51 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas). Trešo vietu kopvērtējumā ieņēma Krievija, kuras kontā 72 medaļas - 23 zelta, 21 sudraba un 28 bronzas.

Olimpisko medaļu rangā Latvija ieņēma 45.vietu.

Vēl no Latvijas sportistiem astoto vietu izcīnīja smaiļotāji Krists Straume un Kristaps Zaļupe, bet devītajā vietā ierindojās sieviešu basketbola izlase, pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš, kā arī šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis. Pārējie Latvijas sportisti labāko desmitniekā nespēja iekļūt.