Neizdevās savienoties ar Twitter. Mēģini vēlreiz!

1956.gada 28.novembrī - Ineses Jaunzemes zelta metiens Melburnā

Mārtiņš Mālmeisters, Latvijas Olimpiskā Komiteja
13:17, 27. novembris 0

Inese pārspēja visas tobrīd izcilākās pasaules šķēpmetējas un laboja trīs Olimpiskos rekordus.

1956.gada 28.novembrī Melburnas Olimpiskajā stadionā uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena Inese Jaunzeme plaukstās iemirdzējās Olimpiskā zelta medaļa. Inese pārspēja visas tobrīd izcilākās pasaules šķēpmetējas, laboja trīs Olimpiskos rekordus, labākajā metienā sasniedzot 53,86m.

Lai atminētos izcilos notikumus pirms 57 gadiem, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) 28.novembrī pie Ineses Jaunzemes piemiņas akmeņa Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas parkā organizēja atceres pasākumu. Ievadvārdus un ziedus nolika LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, LOK viceprezidents, Olimpiešu kluba vadītājs Raimonds Bergmanis, kā arī Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Guntis Zālītis un Ineses Jaunzemes meita Vita Jaunzeme.

“Man nebija sapnis kļūt slavenai, toties ļoti patika sports. Tur bija mani draugi, tā bija mana vide. Man galvenais bija parādīt, ko es varu. Tā bija tiekšanās pēc ideālas kustības. Jo ir tāda ļoti interesanta lieta. Vismaz šķēpmešanā. Tad, ja tu izdari visu tā, kā tam jābūt, atbilstoši tavai ķermeņa konstrukcijai, ideālais metiens ir ārkārtīgi viegls un tu sajūti muskuļu kaifu. Nekur nav grūti. Viss iet. Visa muskuļu ķēde strādā, un šķēps lido! Ārkārtīgi skaisti un ļoti tālu”, šie vārdi pieder pirmajai latviešu Olimpiskajai čempionei Latvijas sporta vēsturē, šķēpmetējai Inesei Jaunzemei. 

PSRS Nopelniem bagātā sportiste sasniedza augstas virsotnes savā profesijā – medicīnā. Viņa apliecināja sevi kā izcilu traumatoloģi-ortopēdi un plastiskās ķirurģijas speciālisti, saņemot medicīnas zinātņu doktores grādu un Latvijas PSR Valsts prēmiju. 

Inese Jaunzeme bija un paliks viena no spilgtākajām personībām sportā. Aktīva olimpisko ideālu popularizētāja, ilggadēja Latvijas Olimpiskā kluba prezidente, Latvijas Šķēpmetēju kluba dzīves veidotāja. 

Zaļās domāšanas un šīs zaļās pasaules izjūtas kopēja Latvijā ar vides aizsardzības projekta “Pēdas” starpniecību, kas kļuvis par visaptverošu kustību. Rūpēs par bērnu veselību tapa projekts "Stipra un vesela mugura. Stāja mācība sākumskolās". 

Komentāri

Šai ziņai vēl nav komentāru


Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem